Kabızlığa Ne iyi Gelir?
Kabızlığa Ne iyi Gelir? Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yetersiz ve seyrek olmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Dışkılama sayısı her kişide farklılık gösterir, kabız olma durumunda dışkılama sayısı azalır, dışkı; sert ve düzensiz şekilde olur. Kabız olan hastalarda sık olarak karın ağrısı, aşırı gazlanma görülür.
Kabızlık Nedenleri Kabızlık İçin Ne Yapmalı Ne Yapmamalı
Kabızlığın pek çok farklı sebepleri olabilir, ancak büyük bir kısmı kişinin tuvalet alışkanlığı, şahsiyeti, psikolojik durumuyla yakından ilgilidir. Kabızlık, titiz ve aşırı mükemmeliyetçi kişilerde daha sık görülür. Aşırı stres, heyecan gibi durumlarda ortaya çıkar. Kişinin beslenme alışkanlığı da kabızlıkla yakından ilişkilidir. Posasız gıdalarla beslenme, aşırı sıvı alımı gibi sebepler de kabızlığın nedenleri arasındadır.
Hareketsizlik, tiroit bezlerinin yeterli çalışmadığı durumlarda depresyon gibi psikolojik durumlarda kabızlık görülebilir. Bunların dışında kabızlık nedenleri arasında kalın bağırsak kanseri ve basur da düşünülebilir.
Kabızlıktan kurtulmak için pratik öneriler:
- Sabah kalktığımızda ilk iş olarak aç karnına ılık su içmeyi deneyin. İçtiğimiz ılık su, bağırsak peristaltizmini uyarır.
- Dışkılama ihtiyacınız geldiğinde uzun süre ertelenmeyin. Her gün aynı zamanda tuvalete gidin ve kendinize yeterli zaman ayırmayı unutmayın.
- Üç öğündede posa içeren gıdalarla beslenin, besinlerdeki posalardan faydalanın.
- Eve aldığınız ekmeğiniz tam tahıllı veya kepekli ya da çavdar ekmeği olmasına özen gösterin.
- Mutfakta hazırlayacağınız makarna, pilav gibi besinlerin kepekli olanlarını marketten alın.
- Günlük en az 4 porsiyon meyve tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
- Taze sebzelerden Çiğ veya pişmiş öğünlerde bir miktar muhakkak tüketin.
- Kabuklu sebze ve meyvelerin kabuklarını soymadan tüketin.
- Yeterince su (minumum 8 bardak) ve diğer sıvı gıdalardan içmeyi ihmal etmeyin.
- Kahvaltıdan hemen önce yiyeceğiniz birkaç kuru meyve bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olur ve sizi rahatlatır, böylelikle sabah güne güzel başlamış olursunuz.
- Gün içerisinde fırsat buldukça düzenli egzersiz yapın. Fiziksel aktivitenizin artması ile birlikte kalın bağırsak hareketlerinizinde düzene girdiğini unutmayın.
- Eğer hastalığınızdan dolayı yatak içerisinde hareketsizlik kalıyorsanız yatakta yatarken karın kaslarını çalıştıran pasif hareketler yapabilirsiniz.
Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir
Ayrıca kabızlık rahatsızlığı olan kişilerin posalı yiyecekler tüketmesi, düzenli ve sağlıklı beslenmesi, her gün aynı saatte tuvalete gitmesi, tuvalette bir süre beklemesi, karın kaslarını çalıştıracak egzersizler yapması gereklidir.
Kabız olan bir kişinin ilk olarak yönelteceği soru “ kabızlığa ne iyi gelir ? ” olacaktır. Bu rahatsızlığa yakalanan kişi ne iyi geleceğini bilirse bu hastalıkla daha kolay baş edebilir.
Kabızlık beslenme alışkanlıklarımızla ve tükettiğimiz besinlerle yakından alakalıdır. Ayrıca egzersiz eksikli ve aşırı az hareketlilik de kabız olmaya sebeptir. Sizde kabız hastalığına yakalanmış iseniz ve “ kabızlığa ne iyi gelir ? ” “ kabızlık nasıl giderilir ? ” “ kabızlık nasıl geçer ” sorularının cevabını arıyorsanız, cevabı yazımızın devamındadır.
Kuru kayısı ve kuru mürdüm eriğini bir bardak suyun içine atın, 1 gün kadar bekletin. Her sabah bu suyu için, suyu içtikten sonra içindeki meyveleri yiyin, bu alışkanlığı her sabah tekrarlayın.
Kabızlığa iyi gelen bitkiler arasında sinameki de vardır. Sinameki kabızlık için önerilse de bağırsağın içindeki kaydırıcı mukozayı da dışarı atar, dolayısıyla sinameki kullanmayı bıraktığınızda kabızlığınız şiddetli bir şekilde tekrar başlar.
Havanda bir miktar ketentohumunu döverek az yağlı yoğurtla birlikte sabahları aç karnına tüketin.
Beş bardak suyun içine bir avuç, maydanoz, kiraz sapı, yeşil çay, üç kayısı ve bir limon atarak kaynatın, gün içinde belirli aralıklarla tüketin. Kabızlığı önlemek için her gün birkaç kaşık un kepeği yenilmesi önerilir.
Kabızlığa İyi Gelen İlaçlar
Kabızlığın tedavisinde bağırsak hareketlerini düzenleyici ve yumuşatıcı ilaçlar kullanılabilir. Kabızlık tedavisinde kullanılan ilaçlar;
- Bekunis Draje
- Duphalac Şurup
- Gliserin Kansuk Pediatrik (Çocuk) Fitil
- Magnesie Calsinee Toz
- Dulcolax Kapsül
- Dulcosoft Oral Solüsyon