Vitamin İhtiyacınız Ne Durumda?

Vitamin İhtiyacınız Ne Durumda? Artık kış kapıda demiyoruz çünkü kapıyı çaldı bile…  Sağlık ve beslenme, uzmanlarının neredeyse tamamının dile getirdiği uyarı da gayet net: Kışın vitaminsiz kalmayın! İnsan vücudu yolladığı sinyallerle ihtiyaç listesini açıklayan bir mekanizma…

Vitamin İhtiyacınız Ne Durumda?

Aslında bizler de vücudumuzun yolladığı bu sinyalleri göz ardı ettikçe hastalanıyor, özellikle de vitamin eksikliği çekmeye başlıyoruz. Kent merkezli yaşam şeklimiz nedeniyle özellikle işlenmiş gıdalara yönelmemiz, vitamin ihtiyacını üst seviyelere çıkarmış durumda. Diyet yapmak, obeziteden korunmak gibi kaygılarla doğru dürüst beslendiğimizde söylenemez; kaldı ki beslensek bile vücudumuz bu gıdalarıya sindiremiyor ya da içlerindeki yararlı vitamin ve minarelleri yeterince alamıyor.

Kuşkusuz hepimiz çözümü vitamin takviyelerinde arıyoruz. Evet, bu sayede belki hastalıklardan korunuyoruz ama bir şeyin farkına varamıyoruz. Vitaminler, vücutta gerçekleşen tüm biyo-kimyasal reaksiyonlarda yardımcı etken oldukları için, hastalıktan korunalım derken başka bir biyo-kimyasal reaksiyonun layıkıyla yerine gelmesini engelliyoruz. Peki vücudumuzun vitamin açısından alarm verdiğini nasıl anlayacağız ? İşte size vücudunuzun yolladığı ve pek çoğumuzun bilmediği ” vitamin eksikliği göstergeleri ” ile ilgili küçük bir rehber. Hemen ardından, özellikle kış aylarında kullanmanız gereken vitaminleri barındıran gıdalarla ilgili küçük bir liste…

Belirti : Ağız kenarlarında küçük çatlaklar ya da zor iyileşen uçuklar.
Sebeb : Demir ve çinkonun yanı sıra niasin (B3), riboflavin (B2) ve B12 vitamini eksikliği…
Çözüm : Vejetaryenler için demir, çinko ve B12 eksikliği normal sayılabilir ancak vejetaryen olun ya da olmayın, bağışıklık sisteminizi destekleyen proteini bir şekilde almak zorundasınız. Tavuk, hindi, somon, ton balığı,yumurta , istiridye, midye, güneşte kurutulmuş domates, tahin, yer fıstığı ile yeşil mercimek gibi tahılları bol bol tüketmeliyiz. Vücusdun demir emilimini kolaylaştıran C vitaminini de ihmal etmemek gerek. C vitamini hastalıklara karşı direncinizi arttırdığı için, yukarıda sıraladığımız gıdalarla birlikte kış boyunca brokoli, kırmızı dolmalık biber, kara lahana ve karnabahar yemeyide ihmal etmeyin.

Belirti : Yüzünüzde ya da vücudunuzun herhangi bir yerinde görülen pul pul kabaran kırmızı lekeler, saç dökülmesi…
Sebep : Biotin ya da B7 vitamini ” saç vitamini ” olarak da bilinir. Vücudunuz yağda çözünen A , D , E , K gibi vitaminleri depolayabilir. Ancak suda çözünen B türü vitaminlerin çoğunu depolayamaz. Özellikle vücut geliştirme sporuyla ilgilenenlerin çiğ yuymurta yemekten kaçınması gerekir. Çünkü çiğ yumurtada ki avidin denen bir protein türü, vücudun biotin alımını tamamen engeller.
Çözüm : Yumurta yiyeceğiniz zaman mutlaka pişirin. Pişmiş yumurta avidin proteinini etkisiz hale getirir. Bunun dışında somon balığı, avakado, mantar, karnabahar, soya fasulyesi, fındık ve muza da alışveriş listenizde yer verin.

vitamin ihtiyacınız ne durumda

vitamin ihtiyacınız ne durumda

Belirti : Vücutta ya da yüzde ( özellikle de yanaklarda, kollarda, bacaklarda ve kalçada ) ortaya çıkan kırmızı ya da beyaz, akne türü kabarcıklar.
Sebep : Temel yağ asitlerinin yanı sıra A ve D vitamini eksikliği…
Çözüm : Öncelikli olarak yapmanız gereken şey trans yağlar ya da doymamış yağlar kullanılarak üretilen her türlü yiyecekle vedalaşmak ve sağlıklı yağlarla tanışmak.
Somon ve sardalye balığı yiyerek işe başlayabilirsiniz. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri de ihmal etmeyin. Ama mümkünse bunların çiğ olanlarını tercih edin. Keten, kenevir ve nanegiller ailesinden chia tohumununda epey faydasını göreceğiniz ortada. A vitamini içinde geniş ve yeşil yapraklı sebzelerle havuç gibi renkli sebzeleri, tatlı patatesi ve yine kırmızı dolmalık biberi tüketmelisiniz. D vitamini eksikliğini gidermek için en iyi tedavi güneş ışığı olduğu için, kış aylarında bu eksiğinizi D vitamini tabletleri ya da dilaltı spreyleriyle giderebilirsiniz.

Belirti : Ellerde, ayaklarda ya da vücudun başka bir yerinde ortaya çıkan karıncalanma, uyuşma ya da batma hissi.
Sebep :  Folik asit olarak bilinen B9 vitamini, B6 ve B12 vitamini eksikliği. Bu durum doğrudan periferik sinirlerle ve cilt altında uzandıkları son nokta ile alakalıdır. Genellikle bu tür belirtiler sinirlilik hali ile, kaygı, depresyon, kansızlık, yorgunluk ve hormanlardaki dengesizlikle doğrudan ilgilidir.
Çözüm : Ispanak, kuşkonmaz , pancar, barbunya, siyah fasulye, kırmızı barbunya gibi baklagillere ister yemek ister salata halinde sofranızda yer vermeye başlayın. Yumurtayı elbette ihmal etmeyin. Tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarının eti kadar ahtapot, midye, istiridye gibi deniz mahsullarini de daha sık tüketmeye gayret edin.

Belirti : Ayak başparmağında, baldırlarda, ayak tabnında ya da bacaklarınızın herhangi bir yerinde aniden ortaya çıkan uzun süreli ve sancılı kramplar…
Sebep : Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksikliğinin göstergesidir. Bu minerallerin eksikliği ne kadar yoğunsa söz konusu krampları yaşama ihtimalinizde o kadar fazladır. Eğer yoğun bedensel efor sarfettiğiniz bir işte çalışıyorsanız, terleme yoluyla hem daha fazla mineral hem de suda çözünen B vitaminleri kaybediyorsunuz demektir.
Çözüm : Her zamankinden daha fazla muz, badem,  fındık, sakız kabağı, elma, greyfurt, brokoli, ” pak choi ” olarak da bilinen Çin lahanası ve elbette başta ıspanakla karalahana olmak üzere ( karahindiba dahil ) koyu yeşil yapraklı her türlü sebzeyi yiyin.

İlginizi Çekebilir:Argan Yağı Nedir?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Goji Berry, Kurt Üzümü Nedir? Faydaları Nelerdir?
Goji Berry, Kurt Üzümü Nedir? Faydaları Nelerdir?
Greyfurt ve İlaç Etkileşimleri
Greyfurt ve İlaç Etkileşimleri
Anksiyete Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete Nedir?
Saz Bağlama Akordu Nasıl Yapılır?
Saz Bağlama Akordu Nasıl Yapılır?
Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?
Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?
vcruntime140.dll Hatası
vcruntime140.dll Hatası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgibu | © 2024 |