Karbonatın Pratik Kullanım Alanları? Karbonat, kimyasal adı sodyum bikarbonat olan beyaz ve katı bir maddedir. Alkali özellikte olan karbonat, asit ve su ile birleştiğinde karbondioksit gazı ortaya çıkar ve böylece hamur işlerini kabartır.
Muhtemelen herkes, hamur işlerinde kullanmak üzere evinde bir miktar karbonat bulundurur. Hamur işlerinin dışında sağlığa yönelik faydalarıyla da öne çıkan karbonatın, bu özelliklerinin dışında son derece pratik kullanım alanları hakkında bilgi vermesek olmazdı.
Karbonatın pratik kullanım alanları
Ter kokusunu önler: Ter kokusunun nedeni, terinizin vücuttaki bakterilerle etkileşime girerek asit ortaya çıkarmasıdır. Yoksa ter kendi başına koku yapmaz. Karbonat bu asidi ortadan kaldırarak kokuyu da önleyebilir
Buzdolabı kokusunu alabilir: Buzdolabında oluşan kötü kokulara hepimiz denk gelmişizdir. Bunun nedeni yemeklerin fazla beklediği için bakterilerin üremeye başlamış olmasıdır. Karbonat bu kokularla etkileşime girer ve onları etkisiz hale getirir.
Oda spreyi olarak kullanılabilir: Oda spreyi yerine neden karbonat tercih edelim diyebilirsiniz. Ancak oda spreyleri esasen sadece koku verir ve kötü kokuyu almaz. Karbonat ise hem oda spreyleri gibi kimyasallar içermez hem de koku partiküllerini nötralize ederek oda kokusunu temizler.
Karbonattan oda kokusu yapmak için; 2 çorba kaşığı karbonatı, 10 damla herhangi bir esansiyel yağ ile karıştırın ve bu karışımı küçük bir kavanoza koyun. Bu kavanozu bir bezle kapatın. Koku çıkmaya başlayınca oda içerisinde sallayabilirsiniz.
Temizlik maddesi olarak kullanılabilir: Karbonat ile mutfak temizliği de yapabilirsiniz. Karbonat sayesinde hem lekeleri çıkartır hem de kötü kokuları almış olursunuz.
Bunun için karbonat ve su karışımı hazırlamanız gerekir. Katı kıvamda bir temizlik maddesi hazırlayacağınız için, karbonata az miktarda su ekleyerek macunumsu bir karışım yapın. Bu karışımı temizleyeceğiniz yüzeye sürüp, bezle temizliğinizi yapabilirsiniz.
Çamaşırları beyazlatmak için kullanılabilir: Karbonat alkali olduğu için asitle karşılaşınca onu nötralize eder. Çamaşırdaki lekelerde de aynı etkiyi gösteren karbonat lekelerdeki asitle etkileşime girip lekeleri çıkartabilir.
Normalde kullandığınız deterjana yarım bardak karbonat ekleyebilirsiniz. Ayrıca su ve karbonatı karıştırarak doğrudan lekeli bölgeye de müdahale edebilirsiniz.
Karbonat Nedir?
Karbonat, kimyasal formülü NaHCO3 olan sodyum bikarbonatın yaygın adıdır. Karbonat, beyaz kristal bir toz veya kristalize bir madde olarak bulunur. Sodyum bikarbonat, gıda maddeleri, temizlik ürünleri, ilaçlar ve kimyasal reaksiyonlarda yaygın olarak kullanılan bir kimyasal bileşiktir.
Karbonatın bazı yaygın kullanım alanları şunlardır:
- Mutfakta: Karbonat, kabartma tozu olarak kullanılır. Hamur işlerinde, keklerde ve ekmek yapımında kabartma tozu, hamurları kabartmak ve kabarmasını sağlamak için kullanılır.
- Temizlikte: Sodyum bikarbonat, temizlik ürünlerinin bir bileşeni olarak kullanılır. Temizlik ürünleri içinde lekeleri çıkarmak, kokuları gidermek ve yüzeyleri temizlemek için etkili bir şekilde kullanılır.
- Tıpta: Sodyum bikarbonat, antiasit olarak kullanılabilir ve mide asiditesini dengelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca böcek ısırıklarının veya zehirli bitkilerin yol açtığı deri tahrişlerini hafifletmek için kullanılabilir.
- Kimyasal Reaksiyonlarda: Sodyum bikarbonat, kimyasal deneyler ve reaksiyonlarda bir bileşen olarak kullanılır. Özellikle asitlerle tepkimeye girerek karbondioksit gazı üretebilir.
Karbonatın kullanım alanlarına bağlı olarak, farklı endüstrilerde ve günlük yaşamda yaygın olarak bulunur. Ancak, tıbbi veya temizlik amaçları için kullanırken, doğru miktarda ve talimatlarına uygun şekilde kullanılması önemlidir.
Kaynakça
Antimicrobial activity of home disinfectants and natural products against potential human pathogens / Cleaning Safely