Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?

Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım? Hemen hemen hepimiz çeşitli nedenlerde ihtiyaçlarımızın görülmesi adına kredi kullanmak için bankalara giderek faiz oranları ve masraflar ile ilgili araştırma içerisine girerler. Her bankanın kredi kullandırma prosedürü farklı olsa da, Kredi kullanım sırasında bankaların müşterilerde aradığı kriterler benzerlik göstermektedir. Bu kriterleri sağlıyorsanız kolayca kredi kullanabiliyorsunuz. Genellikle krediyi kullanırken, Kredinin geri ödemesinde ki olumsuz senaryoda ne gibi sıkıntılar olur sorusu hiç şüphesiz en son düşünülen durumdur. Çünkü o an ihtiyacınızı gidermeye yaklaştığınız için düşünce yapınız tamamen pozitif olur.

Bankalar kredi verirken geri ödemelerinin yapılacağını düşündüğü kişiler ile çalışmak isterler. Kullandığınız kredinin vade sonunda bankaya kazancı bellidir. Bu yüzden hiçbir banka kredinin batmasını, Müşteri krediyi ödemesin, gecikme faizi uygulayalım, Avukatlık olsun diye bir düşünce içerisine girerek kazanç sağlamayı düşünmez. Çünkü kullandırdığı kredi için vade ve faiz oranı belli olduğundan kredinin sorunsuz ödenmesi durumunda vade sonunda kazanacağı rakam da bellidir. Bu yüzden ödenmeyen krediler banka tarafından aranarak ”ödeme sözü” alınmaktadır.

Kredi borcunuzu 90 günlük süre içerisinde ödemediğinizde banka sözleşme de belirtilen maddeleri devreye sokarak Banka avukatları aracılığı ile kredi riskini tahsil etme yöntemine başvurur. Öncelikle kredi borcunuzu sözleşme şartları gereği devlete bildirerek hangi bankadan maaş alırsanız alın, Maaşınızın en az 1/4’ü ile varsa döner sermaye ve benzeri ek ödemelerinizin tamamına, Borcunuz tamamen kapanıncaya kadar maaş haczi uygulanabilir.

Kredi Borcunu Ödemediğiniz de Neler Yapılabilir?

Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?
Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?

Gelelim kredi borcunu ödeyemediğiniz de ne yapmanız gerektiğine.. Kredi borcumu ödeyemiyorum ne yapmalıyım sorusuna karşılık bir kaç cevap verilebilir.

  1. Kredi borcunuza ait taksitleri ödeyemediğiniz de banka tarafında aksamalı olarak görünürsünüz. Belirli aralıklarla ilgili banka tarafından aranarak borcunuz hatırlatılır. Ancak 90 günlük gecikme süresi dolana kadar gecikme faizi ödeyerek borcunuzu ödemeye devam edebilirsiniz. Yani 90 gün dolmadan kredi borcunuzu ödeyecek miktarda para bularak krediyi yapılandırma yöntemine gitmeden sadece gecikme faizi ödeyerek kredinizi ödemeye devam edebilirsiniz. Burada önemli olan nokta kredinizin gecikme gün sayısının 90 günlük süreyi aşmaması, 90 gün gecikme süresi dolduktan sonra takipli müşteri olarak banka tarafından hukuki takip işlemleri başlatılır.
  2. Kısa süreli bir dar boğaza girdiyseniz, Bir kaç ay sonra elinize para geçecek ve finansal durumunuzu düzeltebilecek durumdaysanız yakınlarınızdan borç alarak banka tarafında ki kredi borcunuzu ödeyebilirsiniz.
  3. Kredi borcunuzun bulunduğu banka şubesine giderek borcunuzu yapılandırmak istediğinizi belirtmelisiniz. Banka yapılandırma şartları doğrultusunda kredinizi yapılandırarak yeni bir ödeme planı oluşturur. Tabi ki yapılandırma konusunda her bankanın farklı kuralı bulunmaktadır. Bazı bankalar kredinizin aksama gün sayısının belli bir gün üzeri olmasını isterken bazıları krediyi yapılandırmak için belirli bir yüzde peşinat talep edebilirler.
  4. Kredi borcu erteleme işlemi bazı bankalar tarafından uygulanmakta olup, Kredi kullandığınız bankadan kredi borcu erteleme işleminin yapılıp yapılmadığını öğrenmeniz gerekiyor.

Bu yazımız da kredi borcunun ödenmemesi durumunda neler yapılabilir konusunu ele aldık ama aynı şartlar ödeyemediğiniz kredi kartları için de geçerli olmaktadır.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.