Burun Kanamasında Adım Adım İlk Yardım
Burun Kanamasında Adım Adım İlk Yardım, Burun kanaması burunun içerisinde bulunan damarlar patladığında meydana gelir. Tıp dilinde epistaksis denilen burun kanaması özellikle çocuklarda sık görülür ve nadiren ciddi hastalıklardan kaynaklanır. Ancak burun kanamaları haftada birkaç kez gibi sık tekrarlandığında veya kanama durmadığında mutlaka doktora gitmelisiniz.
Burun kanamasında ilk yardım nasıl yapılır öğrenerek kanamayı hızlı bir şekilde durdurabilirsiniz. Önemli olan aşağıdaki adımları bir bir uygulamaktır.
1. Burun kanamasının nedenini öğrenmek
Burun kanaması genellikle basit nedenlerden kaynaklanır. Nadiren ciddi hastalıklar da burun kanamasına neden olabilir. Burun kanamasının nedenleri şunlardır:
- Enfeksiyon
- Hava kuruluğu
- Alerji
- Alkol
- Sinüzit
- Kan inceltici ilaçlar
- Kaza gibi nedenlerden kaynaklı travma
- Burun karıştırma
- Hemofili gibi kanama bozuklukları
- Hipertansiyon
- Lösemi
2. Sakin olmak
Burun kanamaları korkutucu olsa da genellikle kolaylıkla durdurulur ve nadiren tehlikelidirler veya ciddi nedenlerden kaynaklanırlar. Bu nedenle önce telaş yapmamalı ve rahatlamalısınız. Daha sonra ilk yardım uygulamasına geçeceksiniz.
3. Öne doğru eğilmek
Önce öne doğru eğilin ve boğazınızda kan varsa çıkmasını sağlayın. Ağzınıza kan gelirse yutmayın ve bu kanı tükürün.
4. Dik pozisyonda durmak
Burnunuz kanadığı zaman kesinlikle geriye doğru eğilmemeniz gerekir. Başınızı dik tutmalısınız. Kesinlikle yatağa yatmayın ve uzanmayın. Eğer geriye doğru yatarsanız kan yutabilirsiniz. Bu da kusmanıza neden olur. Başınız da kalbinizden yukarıda olsun.
5. Burnunuzu sıkmak
Burun deliklerinizin hemen üstündeki etli kısmı yanlardan sıkın. Bu şekilde 10 dakika boyunca sıkmaya devam edin. Kanamanın geçip geçmediğini anlamak için 5 dakikadan önce kontrol etmeyin.
6. Buz kompresi uygulamak
Burnunuzun köprü kısmına buz kompresi uygulayın. Buzu doğrudan burnunuza koymayın. Temiz bir beze veya havluya sarın ve öyle uygulayın. Arzu ederseniz temiz bir bezi soğuk suyla ıslatıp bu bezi de uygulayabilirsiniz.
7. Tansiyonunuzu ölçmek
Tansiyonunuzu kontrol edin. Yüksek tansiyon burun kanamalarına neden olabilir. Tansiyonunuzu ölçerek kanamanızın tansiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlarsınız. Tansiyonunuz yüksekse doğrudan hastaneye gidin.
8. Kendinizi zorlamamak
Burun kanamasından sonra ağır kaldırmayın ve kendinizi zorlayacak şeyler yapmayın. Ayrıca burun kanamasından sonraki iki gün boyunca burnunuzla oynamayın ve burnunuzu kurcalamayın.
9. Doktora gitmek
- Eğer burun kanamanız tüm bu müdahalelere rağmen durmuyor ve 30 dakikadır devam ediyorsa doktora gidin.
- Ayrıca kanamanız çok ağırsa ve boğazınıza akıyorsa bu da acil müdahale gerektiği anlamına gelir.
- Kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı gibi belirtiler ciddidir ve mutlaka doktora gitmenizi gerektirir.
- Burun kanamalarınız sık oluyorsa ve tekrarlıyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz.