Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir? Grip mikrobu kapmamak için nasıl korunmamız gerektiğini hepimiz az çok biliriz. Hasta insanlara fazla yaklaşmamak ve hapşırırken burnunu kapatmak, enfeksiyonlara karşı alınabilecek önlemlerden birkaçıdır. Ancak sistematik bir şekilde enfeksiyon hastalıklarından korunmak için yapabilecekleriniz bu tip önlemlerden biraz daha fazlasıdır.

Enfeksiyonlar, bakteri, virüs ve mantarlardan kaynaklanan hastalıklardır. Mikroskopla görülebilen bu küçük canlılar ile aslında sürekli olarak aynı ortamı paylaşırız. Genellikle bağışıklık sistemimiz bu mikropları etkisiz hale getirir ve hasta olmayız.

Ancak bağışıklığımız düştüğünde veya yeni bir virüs ortaya çıktığında bağışıklık sistemimiz bu virüsü hemen etkisiz hale getiremeyebilir. Bu durumda hastalanırız.

Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları şunlardır:

Ellerinizi düzenli olarak yıkayın

Ellerinizi tuvaletten ve yemek yaptıktan sonra yıkıyor olabilirsiniz. Ancak bu düzeydeki hijyen uygulaması bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yeterli değildir.

Bulaşıcı hastalıkları önlemek istiyorsanız, burnunuzu sildikten, yemekten, hapşırdıktan ve öksürdükten, hasta bir kişiyi ziyaret ettikten ve evcil hayvanınızı sevdikten sonra da mutlaka elinizi yıkamalısınız.

Elinizi önce ıslatın daha sonra sabunla iyice köpürtün. Birkaç defa sabunla beraber ellerinizi birbirine sürttükten sonra durulayabilirsiniz.

Öksürdüğünüzde/hapşırdığınızda ağzınızı kapatın

Öksürdüğünüz ve hapşırdığınız zaman size enfeksiyon bulaşmaz ancak siz başkalarına enfeksiyon bulaştırabilirsiniz.

Hastalık belirtileri göstermeseniz dahi, birçok enfeksiyonda mikroplar hastalık belirtilerinden önce çoğalmaya başlamıştır. Bu mikroplar öksürdüğünüzde veya hapşırdığınız zaman etrafa saçılır ve başkalarını hasta edebilir.

Kişisel eşyalarınızı paylaşmayın

Bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarından biri de kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmamaktadır. Kişisel eşyalarınız arasında diş fırçası, tarak, kıyafetler ve iç çamaşırları, tokalar, bardak, tabak ve bıçak bulunur.

Ağzınıza değen şeyler mikropların bulaşmasını kolaylaştırır ancak taraklarla da bit ve pire gibi parazitler bulaşabilir. Ayrıca başkalarının yatağında ve bilmediğiniz yerlerde uyumayın.

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları
Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Aşı olun

Bazı virüsler çok bulaşıcıdır veya hastalık yapma düzeyleri çok yüksektir. Bu virüslere karşı en etkin korunma yolu aşılanmadır.

Vücudunuza yeni bir mikrop girdiğinde vücudunuz onu tanır ve bağışıklık sisteminiz ona karşı savaşmayı öğrenir. Bunu o mikroba karşı antikorlar üreterek yapar.

İşte aşı bu mikrobu vücudunuza zayıflatarak verir ve bağışıklık sisteminiz kolaylıkla bu mikropla savaşmayı öğrenerek ona karşı antikor üretir. Böylece mikrop gerçekten vücudunuza girdiğinde sizde hastalığa neden olmaz.

Yemek pişirirken hijyene dikkat edin

Yemek pişirirken kullandığınız araç gereçlerin ve mutfağın temiz olmasına özen gösterin. Pis ortamlarda bakteriler ve mantarlar üreyebilir.

Ayrıca pişmiş gıdaları uzun süre dışarıda, oda sıcaklığında bıraktığınız takdirde bu yiyecekler bozulmaya başlar. Üzerlerinde bakteriler ve mantarlar ürer.

Buzdolabı yiyeceklerin bozulmasını ve mikropların üremesini geciktirir. Yemekler piştikten en fazla 3-4 saat sonra buzdolabına kaldırın.

İyi pişmemiş gıdaları yemeyin

Hem etlerin hem de sebzelerin iyi pişmesi önemlidir. İyi pişmemiş gıdalarda parazitler bulunabilir. Bu parazitlerin bazıları tehlikelidir ve vücudunuza yerleşerek hastalıklara neden olabilir.

Bu nedenle bulaşıcı hastalıklardan korunma yolunda atacağınız en önemli adımlardan biri yemeklerinizin iyi pişmiş olmasına özen göstermektir.

Antibiyotik kullanımında dikkatli olun

Antibiyotikler bakteri kaynaklı hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde son derece yararlıdır. Ancak gereksiz yere ve doktorunuzun talimatlarından farklı bir şekilde kullanıldığında, antibiyotikler yarardan çok zarar verir.

Yanlış antibiyotik kullanımından ötürü, vücudunuz bu antibiyotiklere direnç kazanabilir. Bu durumda kolaylıkla iyileşecek olan bakteriyel bir enfeksiyon sizde ağır seyredebilir.

Cinsel ilişkide korunun

Hepatit B ve HIV gibi cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklara karşı korunmanın en önemli yollarından biri güvenli cinsel ilişkidir. Birden fazla partneri olan ve korunmadan cinsel ilişkiye giren insanların bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artar.

Seyahat önlemleri alın

Eğer, bulaşıcı hastalıkların olduğu bir bölgeye seyahat ediyorsanız seyahate çıkmadan önce önlemlerinizi alın.

Bunun için bilmediğiniz yerlerden su içmeyin, meyve ve sebzeleri iyice yıkayın ve mutlaka pişirin.

Ayrıca gideceğiniz bölgedeki hastalıklara karşı aşılar varsa aşılarınızı mutlaka yaptırın.

Seyahat süresince sadece şişedeki sulardan su için ve çeşmeden veya açık yerlerden su içmeyin.

Soru & Cevap

Bulaşıcı hastalıklara neden olan etkenler nelerdir?

Bulaşıcı hastalıklar bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler nedeniyle oluşabilir.

Kimler bulaşıcı hastalıklara daha fazla yakalanma riski altındadır?

  • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler. Bunlara örnek olarak organ nakli olmuş veya bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanan kişiler örnek verilebilir.
  • Sağlık çalışanları.
  • Hastalık yapan patojenleri taşıyan sivrisineklerin veya kenelerin olduğu bölgelere seyahat eden kişiler.
  • Yaygın olarak görülen patojenlere karşı aşısı olmayan kişiler.

Bulaşıcı hastalıklara hangi bölüm bakar?

Bulaşıcı hastalıklarla enfeksiyon hastalıkları bölümü ilgilenir.

Kaynakça

About Emerging Infectious Diseases / Perspectives in Medicinal Chemistry / Coughing and Sneezing

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.