Kulak Çınlaması Neden Olur?
Kulak Çınlaması Neden Olur? Tıp dilinde tinnitus olarak adlandırılan kulak çınlaması, gerçekte sesli bir uyaran olmamasına rağmen kişinin rüzgar, çınlama, uğultu, ıslık gibi sesler algılamasıdır. Çınlamalar sadece hasta tarafından işitilir. Genellikle kas ve damar anormalliklerinden ve dış kulakta birikmiş kirlerden kaynaklanmaktadır.
Kulak Çınlaması Neden Olur?
Kulak çınlamasının yüzden fazla nedeni bilinmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar da çınlamaya neden olmaktadır.
Objektif Çınlama
Seslerin hem hasta hem de çevresindeki kişiler tarafından duyulduğu çınlama biçimine objektif çınlama adı verilir. Orta kulak ve çevresindeki kas spazmlarından kaynaklandığı düşünülen objektif çınlama nadir olarak görülür.
Müsküler Çınlama
Orta kulakta yer alan iki kasın sebepsiz kasılmaları sonucu ortaya çıkan çınlamalardır. Bu çınlamalar ritmik, tekrarlayan sesler biçiminde görülür. Genellikle kendiliğinden düzelirler. Uzun süre devam eden müsküler çınlamalar kas gevşeticiler yoluyla tedavi edilir.
Vasküler Çınlama
Vasküler yani damarsal çınlama, orta ve iç kulak çevresindeki iki damardangeçen kanın hareketlerini ve kalp ritimlerini duyma şeklinde meydana gelen çınlamadır. Genellikle ateşli hastalıklarda veya orta kulak enfeksiyonlarında görülür.
İç, Orta ve Dış Kulak Çınlamaları
İç kulakta oluşan basınç değişikliklerinden, dış kulak yolunun tıkanması sonucunda ve orta kulakta alerjiler, enfeksiyon ve orta kulak kemiklerinin çeşitli nedenlerle zarar görmesinden dolayı meydana gelen çınlamalardır.
Sinir Yolları Çınlamaları
Enfeksiyon, alerjiler, uzun süre yüksek sese maruz kalma gibi sebeplerden dolayı sinir yolları hücrelerinde ödem oluşmasıyla meydana gelen çınlamalardır.