Akciğerleri Bitiren 6 Alışkanlık
Akciğerleri Bitiren 6 Alışkanlık nedir? Bir takım boya, kimyasal madde, tütün ürünleri akciğerlere oldukça zarar vermektedir. Bu zararları azaltmak için tedbirler almak önemlidir. Bu yazıda akciğerleri bitiren alışkanlıkları sıralayacağız ve nasıl tedbirler alınması gerektiğini anlatacağız.
Akciğerleri Bitiren 6 Alışkanlık
Akciğere verilen zararların başında sigara veya tütün kullanımı gelir. Sigaranın akciğer organına olumsuz etkide bulunduğu bugün kesin bulgularla bilinmektedir. Sigaranın içinde 4.000’den fazla sakıncalı kimyasal madde mevcuttur.
Bugün dünya çapında, kanser yüzünden oluşan ölümlerin % 30 kadarında sigara dumanının doğrudan veya dolaylı bir payının olduğu bildirilmektedir. Sigara içmek KOAH hastalığından ölme riskini sigara kullanmayan birine nazaran 12 kat arttırmaktadır. Ayrıca sigara içmek akciğer kanserini ortalama 10 ila 30 kat kadar arttırır.
Fakat iyi haber: Sigarayı bıraktıktan 72 saat kadar sonra akciğerleriniz tazelenmeye ve nefesiniz düzelmeye başlayacaktır.
Çamaşır Suyu Solumak
Çamaşır suyu solunduğunda hidroklorik aside dönüşür ve akciğerler için zararlıdır. Hatta ileri bir solunum zehirlenmesinde ölüme bile yol açabilir. Bu ölüm türü genelde boğulma / nefessiz kalmayla gerçekleşir. Astım hastalarının bu sebepten dolayı çok daha temkinli olması gerekmektedir.
Ev veya iş yeri tozuna maruz kalmak
Evlerdeki tozlar ve partiküllerle birlikte, tekstil gibi iş yerlerindeki kıyafet tozları akciğerler için olumsuz etkenlerdir. Özellikle mobilyada oluşan ev tozları ciğerlerin düşmanıdır.
Susuz kalmak
Yeterince su içmemek akciğerlerin yenilenmesini önler. Vücudun susuz kalması akciğerlere olumsuz etkilerde bulunur. Günlük içilmesi gereken sıvı oranı şöyledir;
- Erkekler için: 15 bardak (3,6 litre) sıvı.
- Kadınlar için: 11 bardak (2,6 litre) sıvı.
Davlumbaz Kullanmamak
Yemek pişirirken çıkan buharlar, özellikle et ve kızartma pişirirken çıkanlar ciğerleri olumsuz etkileyebilir. Bazen mutfağı havalandırmak için pencereler yetersiz kalmaktadır. Bu olumsuz etkileri asgari düzeye indirmek için davlumbaz kullanmak gerekir.
İş yerinde kimyasala maruz kalmak
Bally, tiner gibi uçucu maddelere maruz kalmak akciğerleri yıpratacaktır. Ayrıca boyaların etken maddeleri de ciğerlere zarar verir. Cila, vernik, tolüen, formaldehit gibi kimyasal maddelere uzun süre solunum yoluyla maruz kalmak akciğerleri yoracak ve aşındıracaktır.
Temizlik ürünleri ve parfümler
Ev spreyleri, oda parfümleri, bazı spreyli deodorantlar, bazı temizlik ürünleri, eğer sürekli solunursa akciğerleri yıpratabilir. Bu yüzden organik kokuları tercih edebilir, parfüm veya kokuyu evinizin bir odasına sıktığınız zaman kapıyı kapatabilirsiniz. Böylece zararı en aza indirmiş olursunuz.
Kaynakça
Dehydration / National Institutes of HealthU.S. National Library of Medicine