Bilimsel Araştırmalara Göre Ömrü Uzatan 7 Alışkanlık

Bilimsel Araştırmalara Göre Ömrü Uzatan 7 Alışkanlık, İnsanlar çok eskilerden beri ölümsüzlüğün sırrını aramıştır. Hatta bununla ilgili birçok efsane ve mit bile türemiştir. Eskiler ab-ı hayat suyundan içip sonsuz hayatı kazanmak isterlerken bugün biz bilimsel yöntemlerle daha uzun yaşamanın yollarını arıyoruz. Ömrü uzatmak için motivasyonumuz ve arayışımız aynı fakat yöntemler değişti diyebiliriz.

Biz bu makalemizde, ömrü uzattığı bilimsel olarak desteklenen davranışlardan ve alışkanlıklardan bahsedeceğiz. İşte bilimsel araştırmalara göre ömrü uzatan 7 alışkanlık.

1. Ölçülü yemek yemek

Dilimizde her ne kadar can boğazdan gelir gibi bir deyim olsa da, yemekte ölçüyü aşmak sağlığa faydadan çok zarar getirir. Fazla yemek yememenin uzun yaşama ile ilişkisini ortaya koyan birden fazla araştırma da vardır.

Bu araştırmalarda kişinin diyetinin kronik hastalıkların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığı dolayısıyla ömrü de etkilediği belirtilir. Özellikle kalori kısıtlamasının yaş ile ilgili hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebildiği ve sağlıklı ve uzun bir ömre katkıda bulunduğu belirtilir (1), (2).

2. Fiziksel aktivite

Düzenli egzersiz ve spor yaparak fiziksel olarak aktif kalmanın öneminin üzerinde sıklıkla durulur. Gerçekten de düzenli spor kişinin sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmesini sağlayabilir.

2015 yılında yapılan bir araştırmada, fiziksel aktivite ile uzun ömür arasında olumlu bir ilişki bulunmuştur. Bu araştırmada düzenli olarak spor yapmanın ölüm riskini %22 oranında azalttığı görülmüştür. (3) Tavsiyemiz yürüyüş dahi olsa günde en az 15 dakika spor yapmanız.

3. Sigara içmemek

Sigara içmemek esasen bir aktiviteyi yapmaktan ziyade onu yapmamak. Fakat sigara içme oranlarının ne kadar yaygın olduğunu düşündüğümüzde, bu zehirden uzak kalabilmenin bir başarı olduğu aşikar.

Hepimiz sigaranın sağlığa ne kadar zararlı olduğunu biliriz. Üstelik bu zararla yaşamı tehdit edecek kadar da ağırdır. Araştırmalar sigara tiryakilerinin ömrünün, hiç sigara içmeyenlere göre en az 10 yıl azaldığını göstermektedir. (4)

4. Bitkisel gıdalarla beslenmek

Bilimsel Araştırmalara Göre Ömrü Uzatan 7 Alışkanlık
Bilimsel Araştırmalara Göre Ömrü Uzatan 7 Alışkanlık

Sebze ve meyveler, baklagiller ve tam tahıllar diyetimizin olmazsa olmazlarındandır. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlardan zengin bitkisel gıdalar her halukarda vücudumuz için gerekli olan çeşitli besin maddelerinden zengindir.

Bilimsel araştırmalar bitkisel gıdalardan zengin bir diyabet gibi kronik hastalıklar ve kansere karşı vücudumuzu koruduğunu göstermektedir. (5) Bizim kültürümüzde de bulunan tipik akdeniz diyeti sağlık sebze ve meyveler, baklagiller ve tohumlardan zengindir.

5. Alkol kullanmamak

Fazla alkol kullanımının sindirim sistemimize ve karaciğerimize zarar verebileceğini biliriz. Alkol ayrıca pankreasımıza bile zarar verebilir.

Bununla beraber şarap alkollü içecekler içerisinde antioksidan özellikleriyle bilinen istisnai bir içkidir. Şarabın diyabet, kalp hastalıkları, diyabet ve nörolojik bozukluklara karşı koruyucu olduğunu destekleyen araştırmalar vardır. (6) Ancak bunun tersini ortaya koyan ve ölçülü şarap tüketiminin bile zararlı olduğunu gösteren çalışmalar da vardır. (7)

Ancak genel olarak fazla miktarda alkol almak zararlıdır ve bilimsel araştırmalar da normalden fazla alkol kullanımının ömrü kısalttığını göstermektedir. (8)

6. Stres ve anksiyeteden uzak durmak

Stres ve anksiyete kişinin ömrünü azaltabilecek faktörler arasında bulunur. 2016 yılında yapılan bir araştırmada, stresli ve anksiyeteli insanların hem doğal (ecel ile) hem de doğal olmayan (intihar gibi) yollardan ölme riskinin arttığı belirtilmiştir. (9)

Stres ve anskiyeteden tamamen uzaklaşmak mümkün olmayabilir. Ancak stresli durumlardan uzak durmak ve kaygı seviyelerimizi azaltmak mümkün olabilir. Kendinizi neşelendirmeye çalışmak ve yoga gibi rahatlatıcı aktiviteler yapmak bu açıdan yardımcı olabilir.

7. Düzenli uyumak

Uyku hem fiziksel hem de zihinsel sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Uykunuzu alamadığınızda hem fiziksel olarak yorgun hem de zihnen yetersiz hissedebilirsiniz. Esasen her açıdan performansınız düşebilir.

Araştırmalar düzenli ve yeterli uyku uyumanın ömrü uzattığını desteklemektedir. (10) Dikkat edilmesi gereken nokta her gün aynı saatte yatıp kalkmak ve çok az veya çok fazla uyumaktır. Genellikle 7-8 saat arasında uyumak birçok kişi için idealdir. Ömrü uzatan alışkanlıklar arasında düzenli uyku en kolay edinebileceğimiz alışkanlıklardan biridir. Her akşam aynı saatte yatıp her sabah aynı saatte kalktığımız takdirde düzenli ve yeterli uyku uyuma yolunda önemli bir adım atmış oluruz.

→ Ayrıca çay ve kahve içmek (hücreleri koruyan antioksidan içerikleri dolayısıyla), neşeli ve mutlu olmak ve sosyal olarak aktif olmak da uzun ömürle ilişkilendirilmiştir.

Kaynakça

1- Caloric restriction, the traditional Okinawan diet, and healthy aging: the diet of the world’s longest-lived people and its potential impact on morbidity and life span

2- What are the roles of calorie restriction and diet quality in promoting healthy longevity?

3- Even a low-dose of moderate-to-vigorous physical activity reduces mortality by 22% in adults aged ≥60 years: a systematic review and meta-analysis

4- The 21st century hazards of smoking and benefits of stopping: a prospective study of one million women in the UK

5- The role of Mediterranean type of diet on the development of cancer and cardiovascular disease, in the elderly: a systematic review

6- Wine, Beer, Alcohol and Polyphenols on Cardiovascular Disease and Cancer

7- Daily Drinking Is Associated with Increased Mortality

8- Alcohol and the heart: to abstain or not to abstain? 

9- Increased mortality among people with anxiety disorders: total population study

10- Human longevity is associated with regular sleep patterns, maintenance of slow wave sleep, and favorable lipid profile

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.