Zone Diyeti Nasıl Yapılır? Doktor Barry Sears tarafından ortaya çıkarılan zone diyeti son zamanlarda insanlar tarafından çok tutulan bir diyet programı haline gelmeye başladı. 42 ülkede ”Zone Diyeti” adlı kitap yayınlanmış ve hala güncelliğini korumaktadır. Doktor Saers kitabında bir haftada zayıflayabilmenin aşırı insülin seviyesini yediğiniz yiyecekler ile düşürerek mümkün olduğunu ifade ediyor.
Zone Diyetinin ana düşüncesi ”Yediğiniz yemek, içtiğiniz ilaç kadar önemlidir.” Doktor Sears kitabında bir hafta sonunda diyetin etkilerinin gözle görülebilir bir seviyede olduğunu ve yaşlanmayı tersine etkileyen bilimsel olarak kanıtlanmış tek diyet programı olduğunu belirtiyor. Hayatınızı zone diyeti ile kontrol altına almak istiyorsanız eğer tek yapmanız gereken şey insülin direncinizi azaltmak olacak. Ayrıca bu diyette yasaklanan tek şey aç kalmak. Günde 5 öğün beslenme ve hiç aç kalmamayı vaad eden bu diyet ne çok yüksek kalorili ne de çok düşük kalorili besinlerden oluşur. Aslında amaç yenilen yiyecekler sayesinde çalıştırıcı hormonları elde etmek ve hücresel inflamasyonu tersine çevirmek.
Zone Diyeti Nasıl Yapılır?
Diyet çok basittir. Gününüzü üç öğüne bölüp eşit miktarlarda yemek yemelisiniz. Bunların yanında çok sevdiğiniz ekmek, pizza, pirinç, makarna, patates gibi besinleri bu diyette yiyemiyorsunuz. Asıl amacın insülin dengesinin yükseltmek olduğunu aklınızdan çıkarmayın. İnsülin dengesini yükseltmek için ise her öğününüzde protein, karbonhidrat ve yağ miktarını doğru oranda tüketmelisiniz. Yani şöyle kahvaltı öğününde tabağınıza alacağınız besinlerin 2/3’ü karbonhidrat olmalıyken kalan 1/3’lük kısım ise düşük yağlı protein içerikli besinlerden oluşmalıdır.
Zone diyetinin en büyük avantajı hiç aç kalmamayı vaad etmesidir. Diğer diyetlerde düşük kalorili besinler alındığından dolayı aslında aç kalıyorsunuz ve diyet amacına asla ulaşamıyor zone diyeti ile beyne tokluk sinyalleri gönderildiği için aç kalmanız mümkün olmuyor ve diyetinizi bozmaya kalkışmıyorsunuz bile…
Bu beslenme programında size düşen en önemli görev besinlerin kalori değerlerini bilmek ve hesabını yapabilmek, hangi besinin hangi gruba dahil olduğunu ayırt etmek. Eğer bunları bilirseniz insülin dengesini rahatça kandırabilir ve tokluk hissinizi yükseltebilirsiniz. Örneğin ekmek ve çileğin glisemik indeksin bulundurduğu protein değerleri aynıdır fakat ekmek kilo aldırırken çilek kilo aldırmaz. Açıkça belirtmekte fayda var ki eğer size karbonhidratların glisemik indeksini azaltırsanız insülin hormonunun salgılanmasını da düşürürsünüz. İşin püf noktası da buradadır zaten. İnsülin hormonu aç kalmanıza sebep olan şeydir. Düştüğü zaman tokluk hissiniz artacak ve beyne yememe sinyalleri gidecektir.
Zone Diyeti Örnek Menü
Kahvaltınızı mutlaka uyandıktan sonra bir saat içinde yapmalısınız. 07.00’de uyandığınızı varsayarsak öğün saatleriniz şöyle olmalı.
- Kahvaltı (07:30): Sebzelerle omlet pişirip yiyebilirsiniz. Yanında ise bir adet portakal.
- Öğle Yemeği (12:00): Izgarada pişirilmiş tavuk salatası, bir adet orta boylarda elma.
- Ara Öğün (16:30): 2 rafadan pişirilmiş yumurtanın beyazı.
- Akşam (19:00): Tavuk ya da yeşil salata haşlanmış balık, yanında taze fasülye yiyebilirsiniz. Tatlı olarak bir adet orta boy şeftali tüketebilirsiniz.
- Ara Öğün (23:00): Bir dilim peynir, Bir adet tercihe göre meyve.